Renovatie en uitbreiding voormalig Cinemariënburg in Nijmegen

  • Datum 17 oktober 2016
  • Opdrachtgever Hendriks Vastgoed Dornick BV
Renovatie en uitbreiding voormalig Cinemariënburg in Nijmegen

Voormalig bioscoop Cinemariënburg in Nijmegen wordt deels gerestaureerd en uitgebreid tot appartementencomplex met daaronder een horecafunctie in opdracht van Hendriks Vastgoed Dornick BV uit Nijmegen. Het oudste gedeelte blijft grotendeels intact. JVZ is hoofdconstructeur voor dit project. Het Nijmeegse Flow Architecten heeft het bouwkundig ontwerp gemaakt voor de panden aan de Mariënburg. Het bijzondere aan het project is volgens Flow-architect Sven Dyckhoff dat “verloren gegane elementen worden teruggebracht, waaronder de originele entree en de glazen kap van het voormalige bankkantoor.”

Er worden 28 appartementen gerealiseerd vanaf de 1e verdieping. Het gedeelte achter het oude bankgebouw wordt grotendeels gesloopt en vanaf kelderniveau herbouwd. “Met respect voor het pand wordt een aantal kolommen gesloopt, meldt Ton Gijsbers van JVZ.

De kelder en de begane grond krijgen een horecafunctie, die tegen het beschermde stadsgezicht wordt aangebouwd.

Houtskeletbouw
De drie lagen appartementen worden – om gewicht te besparen – gerealiseerd in houtskeletbouw, waarbij voor het ontwerp van de vloeren de houtcalculator van de Vereniging van Houtconstructeurs (VHC) goed van pas kwam. De funderingsdruk komt zonder meer hoger uit dan in de bestaande situatie, waarbij het optoppen van het gebouw ook nog voor extra belasting zorgt. Om complexe funderingsversterkingen te vermijden, wordt ook die optopping in HSB ontworpen.

Gerelateerde projecten

Herbestemming Cinemariënburg Nijmegen

Nijmegen