Woonhuis en bed & breakfest in Ooij

  • Opdrachtgever Particulier
  • Architect Équipe voor Architectuur en Urbanisme Amsterdam
  • Aannemer Mans Bouw Duiven
  • Realisatie 2015 - 2016

Voor een particuliere opdrachtgever in de Uiterwaarden bij Nijmegen is een L-vormig woonhuis en bed & breakfast op een terp gerealiseerd. Het ontwerp is gemaakt door Équipe voor Architectuur en Urbanisme uit Amsterdam en JVZ is als hoofdconstructeur betrokken bij dit project.

Voor een particuliere opdrachtgever in de Uiterwaarden bij Nijmegen is een L-vormig woonhuis en bed & breakfast op een terp gerealiseerd. Het ontwerp is gemaakt door Équipe voor Architectuur en Urbanisme uit Amsterdam en JVZ is als hoofdconstructeur betrokken bij dit project.

Van veraf oogt het bovendeel van de woning als een bescheiden, lichte bungalow. De woning is hier voorzien van grote ramen die zorgen voor een prachtig uitzicht op de skyline van Nijmegen en het rivierlandschap. Het huis is op een heuvel gebouwd, waarbij het souterrain – met b&b – is voorzien van grote glaspartijen. De gesplitste verdiepingen borgen de privacy tussen de woonruimte en B&B.
Met de in het zicht gelegen witte staalconstructie, het glas en de prefab HSB-panelen is het industrieel bouwen volledig doorgevoerd.
In de privévertrekken en aan de openbare weg is de gevel van het woonhuis veel meer gesloten. De houten, verticale latten zorgen vanaf de openbare weg voor de privacy.

Constructief

De staalconstructie refereert aan de naoorlogse Amerikaanse case study houses, maar is gedetailleerd naar de bouwfysische en duurzaamheidseisen van nu.
De dakconstructie bestaat uit stalen dakplaten, berekend op een mogelijke, toekomstige mossedum afwerking. De dakplaten dragen af op stalen liggers. Het afschot van het dak, dat haaks op de overspanning van de stalen liggers is gerealiseerd, wordt gevormd door afschotisolatie op een constructief vlak uitgevoerd dak.

De stalen profieldakplaat lijkt in één stuk door te lopen van binnen naar buiten. Maar in de strook boven de puien is een koudebrugonderbreking gerealiseerd die de twee delen van de dakplaat constructief laat samenwerken. Buiten kraagt de dakplaat uit over de beeldbepalende portaalligger.
De kelder is in het werk gestort uitgevoerd en gefundeerd op palen. De stabiliteit van de bovenbouw wordt verzorgd door gevelkolommen, die ingeklemd zijn in de fundering.

Energiezuinig

Het huis is zelfvoorzienend door energie- en warmteopwekking met een warmtepomp, zonnepanelen en een leemkachel in combinatie met een hoge isolatiewaarde.

Foto’s: Tim van de Velde

Woonhuis en bed & breakfest in Ooij 0
Woonhuis en bed & breakfest in Ooij 1
Woonhuis en bed & breakfest in Ooij 2

Gerelateerde projecten

Appartementen Hof van Achterlo Wijchen

Wijchen

Piramidewoning Almere

Almere

Woningen Steenbrugge

Deventer

Loftappartementen in Ridderkerk

Ridderkerk