Verbouwing sporthal De Kloosterhof

  • Opdrachtgever Gemeente Beuningen
  • Architect Pieter Oosterhout Buro voor Architektuur BNA Beuningen
  • Omvang 3500 m²
  • Realisatie 2015-2016
  • Bouwmanagement Van Kessel en Janssen uit Beuningen

Uitbreiding van De Kloosterhof met nieuwbouw van een school in Weurt, gelegen aan de Kapittelweg in opdracht van Gemeente Beuningen. Het ontwerp is van Pieter Oosterhout Buro voor Architektuur BNA uit Beuningen en JVZ Nijmegen is hoofdconstructeur.

Kantine

De draagconstructie van de uitbreiding van de kantine is zo uitgewerkt dat een deel van de bestaande kantine kan worden gehandhaafd tijdens de werkzaamheden. Voordat het bestaande dak wordt verwijderd, wordt er een nieuwe verdiepingsvloer aangebracht. De bestaande staalconstructie en fundering is doorgerekend op deze nieuwe situatie. Aangezien de capaciteit van de bestaande funderingsbalk tegen de sporthal niet toereikend was, worden hier extra stalenbuispalen aangebracht. De opbouw vanaf de verdieping wordt in HSB-wanden met een metselwerk buitenblad uitgevoerd. Het dak wordt een geschoorde staalconstructie voorzien van SAB-dakplaten.

Kleedruimten

Aangezien de bestaande kleedruimten tijdens de bouwfase in gebruik moeten blijven, is ook hier gekozen om een nieuwe verdiepingsvloer over het bestaande dak heen te plaatsen. De capaciteit van de bestaande fundering is nagerekend en deze heeft voldoende capaciteit voor de nieuwe situatie. Het dak wordt een dragende staalconstructie voorzien van SAB-dakplaten.

School

De school wordt geheel nieuwbouw. De verdiepingsvloer bestaande deels uit kanaalplaten en deels uit bekistingsplaten ligt op dragend metselwerk en deels op een staalconstructie. Vanaf de verdieping wordt een staalconstructie gehanteerd waarop stalen dakplaten met isolatie en bitumen worden aangebracht (geen grind of zonnepanelen).

De verdiepingsvloer bestaat uit deels kanaalplaatvloer met monolieten druklaag en deels een bekistingplaatelementen. De verdiepingsvloer wordt gedragen door dragend metselwerk.

Onderbouw

Begane grond

De vloer van de kantine en school wordt uitgevoerd in geïsoleerde betonnen systeemelementen op funderingsbalken gefundeerd op boorpalen.

Fundering

Het gebouw wordt gefundeerd op palen, overeenkomstig de bestaande bebouwing. Door IJB Geotechniek zijn op de bouwlocatie sonderingen uitgevoerd en op basis hiervan is het funderingsadvies opgesteld. Aangezien nog niet alle sonderingen konden worden gemaakt, zal na de sloop van het bestaande gebouw deze sonderingen worden gemaakt. Het funderingsadvies zal op basis van de nieuwe sondering worden uitgebreid.

Stabiliteit

In het dak zijn windverbanden opgenomen tbv de stabiliteit. Rondom zijn in de gevels stalen windverbanden opgenomen, waarmee de stabiliteit is gewaarborgd. De druklaag op de kanaalplaatvloer verzorgt de schijfwerking van de verdiepingsvloer.

Op de begane grond verzorgd het dragend metselwerk de stabiliteit. Er is in beide windrichtingen voldoende metselwerk aanwezig om de stabiliteit te waarborgen.

Verbouwing sporthal De Kloosterhof 0
Verbouwing sporthal De Kloosterhof 1
Verbouwing sporthal De Kloosterhof 2
Verbouwing sporthal De Kloosterhof 3
Verbouwing sporthal De Kloosterhof 4
Verbouwing sporthal De Kloosterhof 5

Gerelateerde projecten

Nieuwbouw Achmea Health & Spa center Leeuwarden

Leeuwarden

Nieuwbouw Achmea Health Center Utrecht

Utrecht

De Scheg Deventer

Deventer

Gerelateerd nieuws