Transformatie gemeentehuis Voorst

  • Aannemer: Jansman Bouw BV
  • Architect: De Twee Snoeken Architectuur

Het gemeentehuis van Voorst is onlangs duurzaam gerenoveerd. Het voormalige gemeentehuis, ontworpen door van den Broek en Bakema in de jaren ’80, voldeed niet meer aan de huidige duurzaamheids- en comforteisen. Bij de vernieuwbouw van het gemeentehuis is een deel van het bestaande gebouw gesloopt, het deel wat overbleef is verbouwd en uitgebreid. Bruto vloeroppervlakte van het gemeentehuis bedraagt 5.750 m².

Het bestaande betoncasco bestaat uit betonnen modules welke de stabiliteit verzorgen, tussen de modules zijn systeemvloeren toegepast. Het middengebied is dicht gebouwd en de gebouwhoeken zijn recht getrokken, daarnaast vinden er in het bestaande casco enkele constructieve ingrepen plaats. Onder andere voor vides en dichtleggen sparingen. Het dak van het middengebied is opgebouwd met gelamineerde houten liggers en kolommen. De nieuwe luifel t.p.v. de entree is opgebouwd uit CLT hout (kruislaaghout).

Voor de gevel is kalkhennep gebruikt, dit is biobased, neemt veel CO2 op en isoleert uitstekend. De achterconstructie van deze gevel is uitgevoerd in houtskeletbouw. Het gebouw is energieneutraal met zuinige installaties, ijsbuffer als bron van warmtepomp,  isolerende wanden en de plaatsing van zonnepanelen. Het uitgangspunt van de biobased materialen is dat de productie ervan CO2 hebben opgevangen in plaats van uitgestoten.

 

Transformatie gemeentehuis Voorst 0

Gerelateerd nieuws