Parkeergarage Zutphen

  • Opdrachtgever Continental Car Parks
  • Architect Moederscheim Moonen
  • Aannemer Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello
  • Realisatie 2016

Voor Continental Car Parks is JVZ Ingenieurs betrokken bij de nieuwbouw van een parkeergarage voor ca. 375 auto’s en 600 fietsen nabij het station van Zutphen. De parkeergarage heeft drie verdiepingen van elk ca. 2750 m2. De fietsenstalling op de onderste laag ligt 1 m verdiept onder het aansluitende maaiveld met prefab keerwanden. De gebouwhoogte vanaf maaiveld is 12 m (exclusief dakopbouw stijgpunten en schuine kopgeve). De parkeergarage wordt aan een zijde ontsloten door een tweetal ronde hellingbanen.

De hoofddraagconstructie van de parkeergarage bestaat uit een geschoorde staalconstructie opgebouwd uit geïntegreerde liggers (SFB- en kokerprofielen) en kolommen (HE- en kokerprofielen). De staalkwaliteit van alle profielen is S355.

De verdiepingsvloer bestaat uit kanaalplaten van 320 mm hoog met een gewapend betonnen druklaag van 70 mm dik. De ronde hellingbanen worden uitgevoerd als staalplaatbetonvloeren van Hoesch, die ook als kipsteun fungeren voor de stalen liggers. Daken van stijgpunten zijn voorzien van stalen dakplaat met praktische windverbanden.

Horizontale belasting uit wind, scheefstand en remmen wordt via schijfwerking van de vloer afgevoerd via windbokken in diverse gevels naar de fundering. Tbv samenhang en stabiliteit worden de kanaalplaten mechanisch gekoppeld aan de staalconstructie middels ankers in sleuf- en deuvelsparingen. Het hoofdtrappenhuis staat in principe los van de parkeergarage, maar is wel op een aantal posities per verdieping gekoppeld i.v.m. stabiliteit.

Fundering

De staalconstructie wordt via betonnen poeren en balken op avegaarpalen gefundeerd.

Expertises Parkeergarages
Parkeergarage Zutphen 0
Parkeergarage Zutphen 1
Parkeergarage Zutphen 2
Parkeergarage Zutphen 3
Parkeergarage Zutphen 4
Parkeergarage Zutphen 5
Parkeergarage Zutphen 6
Parkeergarage Zutphen 7
Parkeergarage Zutphen 8
Parkeergarage Zutphen 9
Parkeergarage Zutphen 10
Parkeergarage Zutphen 11

Gerelateerde projecten

Parkeergarage DOC Roermond

Roermond

Parkeergarage Gelderse Vallei

Ede

P+R NS Station Elst

Elst

Parkeergarage Amphia

Breda

Parkeergarage NS Station Driebergen-Zeist

Driebergen-Zeist

Gerelateerd nieuws