Voor de herontwikkeling van stationsgebied Driebergen-Zeist heeft architectenbureau Groosman de eerste energieneutrale parkeergarage van Nederland ontworpen. Opdrachtgever is Continental Car Parks/Aan de Stegge Twello. JVZ is coördinerend constructeur voor dit project.

Het project omvat de nieuwbouw van een parkeergarage voor ca. 600 personenauto’s. De duurzame parkeergarage staat in het gebied ten zuiden van het huidige station, op korte afstand van de nieuwe spoortunnel. De natuurlijk geventileerde parkeergarage heeft vijf bouwlagen van elk ca. 3200 m2.

Duurzaam

De parkeergarage wordt opgebouwd uit duurzame, onderhoudsarme materialen die op een natuurlijke manier verouderen. Door de toepassing van houten lamellen en natuursteen in schanskorven ervaar je door het hele gebouw de landschappelijke omgeving. Extra aandacht is uitgegaan naar de hoofdentree, waar het karakteristieke spel van lamellen is doorgezet.

De parkeergarage wordt voorzien van installaties die het energieverbruik van de constructie laag houden.

Constructie

De draagconstructie van de parkeergarage in Driebergen-Zeist bestaat uit een geschoorde staalconstructie, opgebouwd uit kolommen en geïntegreerde HE-, SFB- en kokerliggers. De staalconstructie wordt via betonnen poeren en balken op avegaarpalen gefundeerd.

De verdiepingsvloeren bestaan uit kanaalplaten van 320 mm hoog. Ook krijgt de gehele parkeergarage een dak van kanaalplaten. De hellingbanen worden uitgevoerd als een kanaalplaatvloer voorzien van vloerverwarming.

Het hoofdtrappenhuis in de parkeergarage Driebergen-Zeist bestaat uit een staalconstructie, maar dan met staalplaatbetonvloeren vanwege de complexere vorm. Het dak voor het trappenhuis bestaat uit stalen dakplaten op stalen liggers.