Het project betreft de nieuwbouw van de bovengrondse parkeergarage DOC Roermond bij het Designer Outlet Centre aan de Schipperswal in Roermond. De parkeergarage heeft vijf verdiepingen van ca. 15.000 m2 per laag met een bruto verdiepingshoogte van 3,0 m. De bovenbouw van de parkeergarage is in twee fasen gebouwd. JVZ is als hoofdconstructeur betrokken bij dit project.

Met ca. 3.500 parkeerplaatsen is het de grootste parkeergarage van de Benelux geworden. De totale parkeergarage is uitgewerkt op basis van eenrichtingsverkeer, schuin inparkeren en een heldere, overzichtelijke en snelle routing. Er is gekozen voor het Parkdeck® parkeersysteem. Hierbij zorgen de slanke kolommen, monoliet afgewerkte gladde betonvloeren en witte plafonds voor een zeer aangenaam gevoel in de parkeergarage. Een efficiënt parkeermanagementsysteem leidt de bezoeker daarbij efficiënt naar de vrije parkeerplaatsen via vol/vrij-signalering.

De hoogwaardige trappenhuizen zijn voorzien van extra brede trappen en gevels die voornamelijk uit glas bestaan. Daardoor is de oriëntatie en het gevoel van veiligheid gewaarborgd. De overige gevels bestaan uit houten lamellen wat zorgt voor een duurzaam karakter en een uniek aanzicht. De parkeergarage is voorzien van diverse personenliften. Kwaliteit en gebruikersgemak voor de bezoeker stonden voorop bij de ontwikkeling: hoogwaardige openbare toiletten, een beheerdersruimte en een specifieke voetgangerszone naar het winkelgebied zijn daarbij gerealiseerd. De modulair gebouwde parkeergarage is zowel horizontaal als verticaal uitbreidingsgeschikt gemaakt.

Constructie parkeergarage

De parkeergarage heeft een geschoorde staalconstructie die is opgebouwd uit liggers (IPE-, HE- en koker-profielen) en kolommen (HE- en koker-profielen). De staalkwaliteit van alle profielen is S355 tenzij anders aangegeven.

De dekvloeren en hellingbanen worden uitgevoerd als staalplaatbetonvloeren van Hoesch, die ook als kipsteun fungeren voor de stalen liggers. De betonnen dekvloer heeft een dikte van 80 mm. Horizontale belasting uit wind, scheefstand en remmen wordt via schijfwerking van de vloeren afgevoerd via windverbanden in diverse gevels naar de fundering. De staalconstructie van fase 1 en fase 2 is gescheiden d.m.v. dubbele kolommen en een dilatatie. Elk bouwdeel wordt afzonderlijk gestabiliseerd met windverbanden.

De bovenkant van de fundering ligt op 300 mm onder de bestrating van het laagste niveau. De staalconstructie wordt via betonnen poeren en balken op palen gefundeerd. In verband met trillingen en geluid wordt gekozen voor avegaarpalen, gebaseerd op geotechnisch onderzoek en funderingsadvies van Inpijn-Blokpoel.

Bekijk het filmpje van Kern Architecten over de voortgang van Designer Outlet Roermond inclusief de parkeergarage.

Expertises Parkeergarages
Parkeergarage DOC 0
Parkeergarage DOC 1
Parkeergarage DOC 2
Parkeergarage DOC 3
Parkeergarage DOC 4
Parkeergarage DOC 5

Gerelateerde projecten

Parkeergarage Zutphen

Zutphen

P+R NS Station Elst

Elst

Parkeergarage Rosada Roosendaal

Roosendaal

Morspoort garage Leiden

Leiden

Nieuwbouw parkeergarage Bisonspoor

Maarssen

Parkeergarage NS Station

Driebergen-Zeist

Gerelateerd nieuws