Nieuwbouw van een parkeergarage bij het Amphia ziekenhuis in Breda. GREEN en Aan de Stegge Twello realiseren een 5-laags parkeervoorziening met ruim 900 plaatsen voor het Amphia Ziekenhuis in Breda. JVZ is hoofdconstructeur voor dit project.

De bouw van de nieuwe parkeergarage is het begin van de verbouwing en nieuwbouw van het ziekenhuis, die op het huidige parkeerterrein aan de Molengracht zal plaatsvinden.

Een constructieve uitdaging was de engineering van de (deels ronde) trappenhuizen volgens projectleider Arjan Strobos. “Deze zijn opgebouwd uit prefab betonnen elementen, terwijl de parkeergarage een stalen draagconstructie heeft. Doordat we zowel staal als prefab in 3D tekenden, konden alle aansluitingen tussen staal en prefab vroegtijdig tot in detail uitgewerkt worden. JVZ deed ook de engineering inclusief wapening van de prefab constructies. Hierdoor pasten in de uitvoering zowel prefab beton als staal ‘naadloos’ op elkaar, ten bate van bouwsnelheid en kwaliteit,” aldus Arjan.

Brandwerend

Met behulp van Fire Safety Engineering is op basis van gelijkwaardigheid de optredende staaltemperatuur bij een autobrandscenario berekend. JVZ heeft de kritieke staaltemperatuur van de stalen draagconstructie bepaald. Deze bleek voor alle maatgevende ligger- en kolomprofielen ruim hoger te liggen dan de optredende temperatuur. De staalconstructie voldoet daarmee aan de vereiste brandwerendheid zonder aanvullende maatregelen.

900 overdekte parkeerplaatsen

De nieuwe parkeergarage sluit aan op de uitstraling en ambitie van de uitbreiding van het Amphia Ziekenhuis. De parkeergarage zal bestaan uit een begane grondvloer en vier verdiepingen met in totaal ruim 900 overdekte parkeerplaatsen. Er zullen negen oplaadpunten voor elektrische auto’s en circa twintig mindervaliden parkeerplaatsen geïntegreerd worden.

Architectuur

Wiegerinck Architecten uit Arnhem maakte het ontwerp van de parkeergarage met haar unieke aluminium gevels. Wiegerinck heeft ook de hernieuwde locatie van het ziekenhuis ontworpen.

Filmimpressie nieuwe parkeergarage Amphia Ziekenhuis in Breda

Expertises Parkeergarages
Parkeergarage Amphia 0
Parkeergarage Amphia 1
Parkeergarage Amphia 2
Parkeergarage Amphia 3
Parkeergarage Amphia 4
Parkeergarage Amphia 5
Parkeergarage Amphia 6

Gerelateerde projecten

Parkeergarage Rosada Roosendaal

Roosendaal

Parkeergarage Zutphen

Zutphen

P+R NS Station Elst

Elst

Parkeergarage NS Station

Driebergen-Zeist

Gerelateerd nieuws