Anne Frankschool Utrecht

  • Opdrachtgever: SPO Utrecht
  • Architect: Mecanoo Architecten b.v.
  • Aannemer: Giesbers Wijchen
  • Bouwmanagement: -
  • Omvang: 2.500 m2

Het constructieve ontwerp van de nieuwbouw van de OBS Anne Frankschool in Utrecht is volledig afgestemd op toepassing van gelamineerd kruislaaghout. Door hout vanaf het begin als uitgangspunt te nemen zijn esthetisch fraaie oplossingen mogelijk welke niet eenvoudig te realiseren zijn in de meer traditionele bouwwijzen met staal, steen of beton.
Om alle mogelijkheden van het kruislaaghout te kunnen benutten, zowel qua sterkte, stijfheid, brandwerendheid als geluidwering, is regelmatig contact geweest met de Oostenrijkse leverancier KLH Massivholz GmbH. Hierdoor is een optimale constructieve én bouwkundige detaillering mogelijk. Dankzij toepassing van hout zijn onder andere grote dakoverstekken en fraaie lichtkappen te realiseren, zelfs de dakranden worden constructief ingezet.
Het lichte bouwmateriaal heeft goede thermische eigenschappen. Ten behoeve van de geluidwering worden zwevende dekvloeren toegepast, tussen de lokalen zijn de wanden afgestemd op de eisen voor lucht- en contactgeluid. Door de gunstige brandwerende eigenschappen van hout zijn de enkele benodigde stalen balken eenvoudig met hetzelfde materiaal te beschermen. Verbindingen, tot slot, zijn bijzonder eenvoudig te realiseren met voldraads snelbouwschroeven.

Foto’s: Mecanoo Architecten

Expertises Houtconstructies
Anne Frankschool Utrecht 0
Anne Frankschool Utrecht 1
Anne Frankschool Utrecht 2
Anne Frankschool Utrecht 3
Anne Frankschool Utrecht 4
Anne Frankschool Utrecht 5
Anne Frankschool Utrecht 6

Gerelateerd nieuws