Nieuwbouw MBO College Poort Almere

  • Opdrachtgever ROC van Flevoland
  • Architect Burton Hamfelt Urban Architecture i.s.m. OZ Amsterdam
  • Aannemer Lithos Bouw Amersfoort
  • Realisatie 2017-2018

In het stadsdeel Almere Poort wordt een nieuw schoolgebouw gerealiseerd in opdracht van ROC van Flevoland. Het ontwerp voor het MBO College Poort is tot stand gekomen door BurtonHamfelt Urban Architecture en OZ architecten, beide uit Amsterdam. JVZ is hoofdconstructeur voor dit project.

Het nieuwe schoolgebouw krijgt een herkenbare entree en hart in het gebouw, dat de school en de buitenruimte met elkaar verbindt door centrale voorzieningen, zoals horecavoorzieningen, zelfstandige werk- en overlegplekken en een speakers corner. Vanuit het ‘hart’ van het gebouw zijn de drie opleidingsclusters Business, Sports, Leisure & Hospitality bereikbaar, met elk een eigen zone en gezicht.

Duurzaam en transparant

Het schoolgebouw wordt toekomstbestendig gebouwd met materialen met een lange levensduur. Het gebouw krijgt een overzichtelijke en transparante uitstraling: je ziet elkaar en wordt gezien. Een licht gebouw met veel zicht op de omgeving en een gemakkelijke oriëntatie in het pand. Duidelijke, open verkeersaders, zoals een brede (tribune)trap, verbinden de verdiepingen.

Constructief

Het gebouw moet nu en in de toekomst flexibel ingedeeld kunnen worden. Daarom is er gekozen voor een draagstructuur in kolommen met balken. De schuin verlopende voor- en achtergevel worden gedragen door stalen liggers onder de vloeren en binnenspouwbladen. De bovenste twee bouwlagen kragen uit over de voorgevel. De uitkraging wordt gerealiseerd door vakwerkspanten op de middenstramienen en schoren ter hoogte van de uitkraging. Opvallende constructief element in het gebouw vormt de constructie van de podiumtrappen.

Nieuwbouw MBO College Poort Almere 0
Nieuwbouw MBO College Poort Almere 1
Nieuwbouw MBO College Poort Almere 2
Nieuwbouw MBO College Poort Almere 3
Nieuwbouw MBO College Poort Almere 4
Nieuwbouw MBO College Poort Almere 5
Nieuwbouw MBO College Poort Almere 6
Nieuwbouw MBO College Poort Almere 7

Gerelateerde projecten

Fontys Sporthogeschool Eindhoven

Eindhoven

Uitbreiding OSG West-Friesland

Hoorn

Internationale school Almere

Almere

Gerelateerd nieuws