Huis van Leusden

  • Opdrachtgever Zenzo Maatschappelijk Vastgoed, Amersfoort - Gemeente Leusden
  • Architecten DP6 architectuurstudio Delft
  • Uitvoering Lithos bouw & ontwikkeling Amersfoort
  • Realisatie 2016 - 2018

Op de locatie van het gemeentehuis in Leusden wordt de nieuwbouw van ‘Huis van Leusden’ gerealiseerd. Het Huis van Leusden omvat een nieuw gemeentehuis, kantoren, 29 zorgappartementen, 32 koopappartementen, 2 penthouses en een ondergrondse parkeergarage. JVZ is hoofdconstructeur voor dit project.

DP6 architectuurstudio uit Delft heeft het ontwerp gemaakt: “Het gebouw zorgt voor ontmoeting en verbindt mensen, en is daarom ontworpen als één gebouw in kleur en materiaal. Om aan te sluiten op de omgeving is binnen het volume diversiteit en kleinschaligheid aangebracht daar waar het aansluit bij het dorpse karakter van Leusden.”

Aan de zijde van winkelcentrum Hamershof komen de kapvormige daken uit de omgeving terug. De noordzijde heeft een wat statiger karakter en tilt min of meer de hoek op. Hierdoor ligt het accent niet alleen op de hoogte, maar ook op de multifunctionele plint waar de entrees van het gemeentehuis en de koopappartementen zich bevinden.

De raad- en trouwzaal is volgens de architect ‘als een parel in een oester’ gelegen in het hart van het gebouw. Het dak van de raadzaal is opgetild en grote daklichten voorzien de zaal en ruimtes ernaast overvloedig van daglicht.

De begane grond van het nieuwe gebouw moet een ontmoetingsplek worden, waar inwoners terecht kunnen met vragen over zorg, welzijn, onderwijs en gemeentelijke zaken. Daarnaast is het de bedoeling dat er een ‘eet-/werkcafe’ komt, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken.

Constructie

Het voormalige gemeentehuis is volledig gestript tot de hoofddraagconstructie. De constructie bestaat vanaf de eerste verdieping uit een gestapelde opbouw van kalkzandsteen wanden en breedplaatvloeren. De openbare ruimten in het gebouw moeten nu en in de toekomst flexibel ingedeeld kunnen worden. Daarom is er gekozen voor een draagstructuur met kolommen op de begane grond. De kolommen in de kelder zijn afgestemd op de parkeerplaatsen.

De gevelplint van het gebouw waar de entree van de zorg- en koopappartementen zich bevindt, loopt schuin onder het gebouw door. De bovenbouw kraagt hier uit en wordt gedragen door betonwanden in de gevel en woningscheidende betonwanden. Op de begane grond staan de dragende kolommen buiten het gebouw.

De bestaande kelderbak, gefundeerd op staal, wordt hergebruikt in het nieuwe ontwerp. Het deel van de nieuwbouw wordt gefundeerd op palen.

Gevels

De gevels worden grotendeels uitgevoerd met metselwerk. Op de begane grond bestaat de gevel i.v.m. het open karakter grotendeels uit glas gecombineerd met prefab beton- of metselwerk. De overgang wordt gemaakt d.m.v. een prefab betonrand. De gevel rondom het binnenplein bestaat met name uit een lichte gevelbeplating.

Energieneutraal

Het plan voor Huis van Leusden is energieneutraal en heeft een hoge duurzaamheidsscore (GPR 9,0).

Huis van Leusden 0
Huis van Leusden 1
Huis van Leusden 2
Huis van Leusden 3
Huis van Leusden 4
Huis van Leusden 5
Huis van Leusden 6
Huis van Leusden 7
Huis van Leusden 8

Gerelateerde projecten

Gemeentehuis Goor

Goor

Gemeentehuis Wijchen

Wijchen