Nieuwbouw Grasdorpstraat Zwolle

  • Opdrachtgever: Stichting Dimence
  • Architect: RAU Amsterdam
  • Aannemer: -
  • Bouwmanagement: -
  • Omvang: 7.700 m2

Aan de Grasdorpstraat in Zwolle wordt een nieuw gebouw voor de verslavingszorg gerealiseerd. Het pand dat verdeeld is over twee tot drie bouwlagen – moet duidelijk aanwezig zijn zonder de gevoelige structuur van de omliggende wijken te verstoren. Dit doel wordt met verschillende middelen bereikt, zoals naar buiten gekeerde hofjes, en gevels die prijsgeven wat erachter gebeurt. Verder komen er duidelijke toegangen om laagdrempeligheid te creëren.

Bij het ontwerpen leverde de locatie van het project een schaalprobleem op. Aan de ene kant moest het project zich voegen in een reeks grootschalige gebouwen zoals het provinciehuis, de gereformeerde hogeschool en andere kantoorgebouwen. Aan de andere kant moest het zich ook op de kleinschalige woonbebouwing langs de Assendorperdijk richten. Deze spagaat is opgelost door elk gebouwdeel zijn eigen hoogte te geven.

Door het toepassen van verschillende lay outs voor gevelmaterialen, afwerkingen en kozijnen wordt het gebouw duidelijk leesbaar in zijn functies en daardoor op een menselijk schaal gehouden. Het gebouw is zo opgezet dat het in de toekomst makkelijk anders ingedeeld kan worden, en diverse ruimtes ook andere functies kunnen krijgen.

Nieuwbouw Grasdorpstraat Zwolle 0
Nieuwbouw Grasdorpstraat Zwolle 1