In de binnenstad van Deventer is een nieuwe openbare bibliotheek gerealiseerd op de locatie van de voormalige SNS bank aan de Stromarkt. Kenmerkend voor dit project is het hergebruik van de bestaande kelder en daar bovenop de nieuwe opbouw.

Het gebouw is ontworpen door Bierman Henket architecten en is hedendaags in vormgeving en materiaalgebruik. Qua schaal en geleding past het zich aan aan het profiel van de historische binnenstad. De gevel van de bibliotheek bestaat uit dichte vlakken van langwerpige, zandkleurige keramische geveldelen en open vakken van stalen vliesgevels met een eveneens verticale geleding. De nieuwe bibliotheek is gebouwd op de kelder van een grote fietsenstalling. Het sluit aan op het naastgelegen Rijksmonumentale pand La Fontane, waar ondersteunende functies zijn gepland. De Proosdijtuin is ingericht als het groene hart van het complex. Het gebouw is ingericht met informatieterminals, leestafels, studieplekken en zithoeken. De publieke route begint buiten bij de hoofdentree en nodigt bezoekers uit om via een brede trap verschillende plekken in de bibliotheek te ontdekken. Op de tweede verdieping wordt de bezoeker beloont met een wijds uitzicht over de binnenstad van Deventer.

Constructie

Constructief is veel zorg uitgegaan naar het hergebruik van de kelder en de afstemming van de nieuwe draagconstructie op de bestaande kelder door JVZ.De bovenbouw van de openbare bibliotheek wordt grotendeels via een nieuwe fundering afgedragen. Op enkele plaatsen wordt de belasting op de bestaande constructie geplaatst. De bovenbouw wordt met een nieuwe staalconstructie gerealiseerd, hiermee is ook de uitkraging boven de entree opgevangen. De bovenste bouwlaag springt gedeeltelijk terug. De dakkolommen worden hier op de kanaalplaatvloer afgedragen. Het project is in een BIM-model uitgewerkt tot aanbestedingsstukken.

Openbare bibliotheek 0
Openbare bibliotheek 1
Openbare bibliotheek 2
Openbare bibliotheek 3
Openbare bibliotheek 4
Openbare bibliotheek 5
Openbare bibliotheek 6
Openbare bibliotheek 7
Openbare bibliotheek 8

Gerelateerd nieuws