In de wijk Stadshagen in Zwolle realiseerde Aan de Stegge Twello in 2014-2015 een gebouw met 67 energieneutrale appartementen. Het appartementencomplex Het Vensterhuis is gebouwd in opdracht van Jansen Vastgoed en wordt in zijn geheel gehuurd door Omega Zorg. JVZ is hoofdconstructeur. 

Appartementen voor wonen en zorg

Het Vensterhuis bestaat uit twee vleugels van vier verdiepingen met appartementen waarin wonen en zorg gecombineerd worden. Verschillende vormen van zorg worden in het complex samengebracht. Ook worden er appartementen voor de vrije verhuur gerealiseerd.

Constructief

De constructie is opgebouwd uit een gestapelde opbouw van kalkzandsteen draagmuren en breedplaatvloeren. De dikte van de kalkzandsteen wordt voornamelijk bepaalt door de benodigde massa die door de geluidseisen wordt verlangt.

De dikte van de breedplaatvloeren wordt bepaalt door de overspanningen en de mogelijkheid enige leidingen te kunnen instorten. Aan de geluidseisen wordt voldaan door gebruik te maken van zwevende afwerkvloeren.

Ter plaatse van de gemeenschappelijke ruimten wordt de bovenbouw opgevangen met stalen liggers.

Eerste energieneutrale appartementengebouw 

Het Vensterhuis is het eerste energieneutrale appartementengebouw van Overijssel. In de basis heeft de gebouwschil een optimale isolatiewaarde en hoge luchtdichtheid. Het gebouw wordt in de winter verwarmd en zomers gekoeld met een warmtepomp met zestien gesloten bronnen onder het parkeerterrein. Daarnaast wordt de elektra voor de gebouwgebonden installaties opgewekt door circa 93.000 Wp aan zonnepanelen op het dak.

 

Appartementen Vensterhuis Zwolle 0
Appartementen Vensterhuis Zwolle 1
Appartementen Vensterhuis Zwolle 2

Gerelateerde projecten

Zorgappartementen Bunschoterhof

Ede

Woningen Vestingkwartier Deventer

Deventer

Hofgebouw Kloostertuin Brakkenstein Nijmegen

Nijmegen