Appartementen Geert Groote

  • Opdrachtgever Woningstichting SZW Zwolle
  • Architect Beltman architecten Enschede
  • Aannemer Schutte bouw & ontwikkeling Zwolle
  • Realisatie 2016-2017

In de wijk Dieze-Oost in Zwolle worden in opdracht van woningstichting SWZ twee appartementencomplexen gerealiseerd. Beide gebouwen (Geert Groote 3 en 4) van zes bouwlagen aan de Geert Grootestraat bieden ruimte aan 22 huurappartementen. Het ontwerp is van Beltman Architecten en JVZ is hoofdconstructeur voor dit project.

Op de begane grond bevinden zich bergingen, gemeenschappelijke ruimten en enkele appartementen. Op de verdiepingen zijn uitsluitend appartementen gesitueerd.

Grote vrijdragende balkons met balustrades en een bijzondere detaillering sieren de gebouwen. De spijlen van de hekwerken zijn niet standaard, maar staan onder een hoek en lopen voor de balkons langs. Opvallend zijn de verschillende metselwerkverbanden en het siermetselwerk.

Constructief ontwerp

De constructie bestaat uit een gestapelde opbouw van kalkzandsteenwanden en breedplaatvloeren. Voor de begane grondvloer is gekozen voor een geïsoleerde kanaalplaatvloer.

De stabiliteit van de appartementengebouwen wordt verzorgd door de schijfwerking van de breedplaatvloeren en schorende werking van de kalkzandsteenwanden. Er zijn ruim voldoende wanden aanwezig om dit te garanderen.

Ter plaatse van de gemeenschappelijke ruimten wordt de bovenbouw opgevangen met stalen liggers. De uitkragende prefab balkonplaten worden met een Isokorf-verbinding opgehangen aan de achtergelegen breedplaatvloer.

Ter hoogte van de begane grondvloer worden prefab balkonplaten ondersteund door stalen kolommen. De prefab galerijplaten worden opgelegd op T-staal liggers gecombineerd met stalen kolommen.

De hoofddraagconstructie wordt gefundeerd op een betonnen balkenrooster gecombineerd met avegaarpalen.

Het gevelmetselwerk wordt op de tweede en de vierde verdieping opgevangen middels geveldragers.

Appartementen Geert Groote 0
Appartementen Geert Groote 1
Appartementen Geert Groote 2
Appartementen Geert Groote 3
Appartementen Geert Groote 4
Appartementen Geert Groote 5
Appartementen Geert Groote 6
Appartementen Geert Groote 7

Gerelateerde projecten

Hart van Vathorst Amersfoort

Amersfoort

Zorgcentrum Elsthof Wijchen

Wijchen

Hofgebouw Kloostertuin Brakkenstein Nijmegen

Nijmegen

Zorgcomplex De Nieuwenhof

Voorst

Gerelateerd nieuws