‘Parkeergarage aanwinst voor Zutphen’

  • Datum 24 januari 2017
  • Architect Continental Car Parks Twello in samenwerking met MoederscheimMoonen architects
‘Parkeergarage aanwinst voor Zutphen’
Expertises Parkeergarages

Januari 2017 – De nieuwe parkeergarage Park en Ride naast het centraal station in Zutphen is in gebruik genomen. Het is ontworpen door Continental Car Parks Twello in samenwerking met MoederscheimMoonen architects uit Rotterdam. JVZ Ingenieurs heeft van aanvang af meegedacht in de ontwikkeling van de parkeergarage en werkt de draagconstructies daarna als hoofdconstructeur verder uit. Tijdens de opening deze maand zei burgemeester Annemieke Vermeulen van Zutphen dat de parkeergarage een aanwinst is voor de stad.

“Dit is meer dan alleen een parkeergarage. We voegen iets moois toe, het gebouw heeft karakter. En het heeft een functie voor de regio”, aldus de burgemeester van Zutphen.

Aan de Stegge Twello bouwde in slechts zes maanden de nieuwe, bovengrondse parkeergarage, die ruimte biedt aan 375 auto’s en zo’n 600 fietsen. De parkeergarage is voorzien van twee wokkelvormige hellingbanen die worden gebruikt als in- en uitrit. Constructief wordt rekening gehouden met een toekomstige extra par-keerlaag.

De nieuwe parkeergarage voor de NS heeft de uitstraling van een pakhuis, maar is technisch zeer hoogwaardig uitgewerkt en ingericht. De garage wordt ontsloten via twee wokkelvormige hellingbanen, die zorgen voor een bijzonder aangezicht. Op de gevel wordt de stadsplattegrond van Zutphen weergegeven.

Constructie

De hoofddraagconstructie van de parkeergarage bestaat uit een geschoorde staalconstructie. De verdiepingsvloeren zijn uitgevoerd in kanaalplaten met druklaag. Hierdoor ontstaat een lichte en efficiënte draagconstructie met kolomvrije overspanningen tot 15 meter voor optimaal parkeergemak. De staalconstructie staat via betonnen poeren en balken op avegaarpalen.

De fietsenstalling op de onderste laag ligt 1 meter verdiept onder het aansluitende maaiveld en is voorzien van prefab keerwanden.

Veiligheid

Vanwege het gebruik van de parkeergarage in zowel de dag- als nachtsituatie is er veel aandacht besteed aan een aangename en veilige beleving van de omgeving. De gevel wordt continu verlicht met ledverlichting.

Gerelateerde projecten

Parkeergarage Zutphen

Zutphen