Nieuwe parkeergarage Amphia Ziekenhuis Breda

  • Datum 30 september 2016
Nieuwe parkeergarage Amphia Ziekenhuis Breda
Expertises Parkeergarages

De nieuwe parkeergarage bij het Amphia Ziekenhuis in Breda, die Green Real Estate, Cofinimmo en Continental Car Parks gezamenlijk realiseerden, werd op 17 september op een bijzondere manier ingewijd met een (fiets)klimtijdrit. JVZ was als hoofdconstructeur betrokken bij de totstandkoming van deze superefficiënte parkeergarage met een strakke uitstraling, aldus Arjan Strobos van JVZ.

De parkeergarage is van de hand van Wiegerinck Architecten uit Arnhem, die ook de nieuwbouw voor het ziekenhuis heeft ontworpen. De parkeergarage is sinds 31 augustus open en beslaat naast de begane grond vier verdiepingen met ruim 950 overdekte parkeerplaatsen. Elke laag heeft een oppervlakte van zo’n 5000 m2 (84×60 m) en is 3 m hoog, het totale bouwwerk is ca. 15 m hoog. Voor elektrische auto’s zijn er negen oplaadpunten en er zijn twintig parkeerplaatsen voor mindervaliden.

Een constructieve uitdaging was de engineering van de (deels ronde) trappenhuizen. Arjan Strobos: “Deze zijn opgebouwd uit prefab betonnen elementen, terwijl de parkeergarage een stalen draagconstructie heeft. Doordat we zowel staal als prefab in 3D tekenden, konden alle aansluitingen tussen staal en prefab vroegtijdig tot in detail uitgewerkt worden. JVZ deed ook de engineering inclusief wapening van de prefab constructies. Hierdoor pasten in de uitvoering zowel prefab beton als staal ‘naadloos’ op elkaar, ten bate van bouwsnelheid en kwaliteit.”

Brandwerend

Met behulp van Fire Safety Engineering is op basis van gelijkwaardigheid de optredende staaltemperatuur bij een autobrandscenario berekend. JVZ heeft de kritieke staaltemperatuur van de stalen draagconstructie bepaald. Deze bleek voor alle maatgevende ligger- en kolomprofielen ruim hoger te liggen dan de optredende temperatuur. De staalconstructie voldoet daarmee aan de vereiste brandwerendheid zonder aanvullende maatregelen.

Gerelateerde projecten

Parkeergarage Amphia

Breda