Medio oktober bereikte de bouw van de Openbare Bibliotheek aan de Stromarkt in Deventer het hoogste punt van 14,5 meter. Het gebouw wordt opgetrokken in staalskeletbouw door aannemer PHB Deventer en JVZ is de hoofdconstructeur.

Hoogste punt nieuwbouw bibliotheek Deventer

De nieuwe bibliotheek in Deventer is hedendaags in vormgeving en materiaalgebruik, maar past zich in schaal en geleding aan aan het profiel van de historische binnenstad, aldus Bierman Henket architecten. De gevel van de bibliotheek bestaat uit dichte vlakken van langwerpige, zandkleurige keramische geveldelen en open vakken van stalen vliesgevels met een eveneens verticale geleding.

De nieuwe bibliotheek wordt gebouwd op de kelder van het bestaande gebouw. In de kelder wordt een grote fietsenstalling gerealiseerd. In het naastgelegen Rijksmonument ‘De Proosdij ‘zijn de ondersteunende functies gepland. De Proosdijtuin wordt ingericht als het groene hart van het complex.

Het gebouw bevat o.a. informatieterminals, leestafels, studieplekken en zithoeken. De publieke route begint buiten bij de hoofdentree en nodigt bezoekers uit om over een brede trap verschillende plekken in de bibliotheek te ontdekken. Op de tweede verdieping wordt de bezoeker beloond met een wijds uitzicht over de binnenstad van Deventer.

De oplevering van de bibliotheek aan de Stromarkt in Deventer staat medio 2018 gepland.

Fotografie: Pieter Leeflang

Gerelateerde projecten

Openbare bibliotheek Deventer

Deventer