Nieuw project: P+R Zutphen

  • Datum 06 oktober 2015
Nieuw project: P+R Zutphen

Oktober 2015 – Het project betreft de nieuwbouw van een parkeergarage voor 375 auto’s en 652 fietsen nabij het station van Zutphen. De parkeergarage heeft 4 bouwlagen van elk ca. 2750 m2. De fietsenstalling op de onderste laag ligt 1 m verdiept onder het aansluitende maaiveld mbv prefab keerwanden. De parkeergarage wordt aan een zijde ontsloten door een tweetal ronde hellingbanen. Constructief wordt rekening gehouden met een toekomstige extra parkeerlaag.

De nieuwe parkeergarage heeft JVZ in samenwerking ontworpen met Continental Car Parks en architectenbureau MoederscheimMoonen uit Rotterdam. De nieuwe parkeergarage heeft de verschijningsvorm van een pakhuis en heeft een zeer hoogwaardige en technische uitstraling. De wokkelvormige hellingbanen zorgen voor een uniek aanzicht. Op de gevel wordt de stadsplattegrond van Zutphen weergegeven. Aan de zijde waar de parkeergarage aansluit op het openbaar gebied wordt een grote fietsenstalling gepositioneerd.

De hoofddraagconstructie van de parkeergarage bestaat uit een geschoorde staalconstructie. De verdiepingsvloeren worden uitgevoerd in kanaalplaten met druklaag. De staalconstructie staat via betonnen poeren en balken op avegaarpalen.

Op basis van gelijkwaardigheid is door adviesbureau Nieman de daadwerkelijke thermische belasting op de staalconstructie bij een autobrandscenario berekend. Omdat de kritieke staaltemperatuur van de staalconstructie hoger is dan de optredende temperatuur hoeft de staalconstructie niet brandwerend bekleed of behandeld te worden, wat tot extra kostenbesparing heeft geleid.

Gerelateerde projecten

Parkeergarage Zutphen

Zutphen