JVZ-medewerkers bezochten begin april de bouwplaats van Huis van Leusden. Opvallend aan dit nieuwbouwproject is, dat de nieuwbouw gerealiseerd wordt op een bestaande kelder. Dit vraagt om specifieke constructieve expertise door JVZ als hoofdconstructeur.

Op de locatie van het oude gemeentehuis van Leusden ontwikkelt en realiseert Zenzo Maatschappelijk Vastgoed  in samenwerking met Lithos bouw & ontwikkeling een nieuw gemeentehuis. Daarnaast komen er op deze locatie zorgappartementen, koopappartementen en een ondergrondse parkeergarage.

Duurzaam hergebruik bestaande kelder

Opvallend constructief aspect is het hergebruik van de bestaande kelder. Voor JVZ een mooie constructieve uitdaging. Eerder deed JVZ al ervaring op met het construeren van nieuwbouw op bestaande kelders. Voorbeelden hiervan zijn het theater in Sneek en de bouw van de nieuwe Bibliotheek in Deventer aan de Stromarkt.

Een ander bijzonder constructief onderdeel is het fiets- en looppad dat onder de bovenbouw doorloopt. Daarnaast valt op in het ontwerp dat het hoogste deel van het gebouw uitkraagt boven het kruispunt naast het gebouw.

Uitdaging voor fundering

Het leidingtracé in de grond was ook nog even een constructieve puzzel voor het constructieve ontwerp van de fundering. De belangrijkste datakabels van Leusden lopen precies tussen twee stramienen door. Daarom kon tussen de kolommen een beperkte fundering gemaakt worden. Zelfs de palen konden op een beperkt aantal plaatsen aangebracht worden.

 

 

Eind december bereikte het Huis van Leusden het hoogste punt en de verwachting is dat het gehele complex eind 2018 wordt opgeleverd.

  • Opdrachtgever: Zenzo Maatschappelijk Vastgoed, Amersfoort – Gemeente Leusden
  • Architect: DP6 architectuurstudio Delft
  • Uitvoering: Lithos bouw & ontwikkeling Amersfoort

Gerelateerde projecten

Huis van Leusden

Leusden