Huis van de gemeente Voorst: winnaar Gulden Feniks !

  • Datum 06 november 2023
  • Aannemer: Jansman Bouw
  • Architect: De Twee Snoeken Architectuur
Huis van de gemeente Voorst: winnaar Gulden Feniks !

Huis van de gemeente Voorst, winnaar categorie renovatie. Het vernieuwde gemeentehuis is een toonbeeld van duurzaamheid, de jury is lovend over de ingrijpende renovatie in plaats van sloop en nieuwbouw. Wat bij de jury het meest blijft hangen, is hoe vanzelfsprekend het gebouw past bij het karakter van het dorp en de regio waar het staat.

Het gemeentehuis van Voorst is onlangs duurzaam gerenoveerd. Het voormalige gemeentehuis, ontworpen door van den Broek en Bakema in de jaren ’80, voldeed niet meer aan de huidige duurzaamheids- en comforteisen. Bij de vernieuwbouw van het gemeentehuis is een deel van het bestaande gebouw gesloopt, het deel wat overbleef is verbouwd en uitgebreid. Bruto vloeroppervlakte van het gemeentehuis bedraagt 5.750 m².

Voor de gevel is kalkhennep gebruikt, dit is biobased, neemt veel CO2 op en isoleert uitstekend. De achterconstructie van deze gevel is uitgevoerd in houtskeletbouw. Het gebouw is energieneutraal met zuinige installaties, ijsbuffer als bron van warmtepomp,  isolerende wanden en de plaatsing van zonnepanelen. Het uitgangspunt van de biobased materialen is dat de productie ervan CO2 hebben opgevangen in plaats van uitgestoten.

Gerelateerde projecten

Transformatie gemeentehuis Voorst

Twello