Hoogste BREEAM-score voor Vreugdenhil Dairy Foods in Nijkerk

  • Datum 07 februari 2017
  • Architect Maas Architecten
  • Interieur Studio Groen+Schild
Hoogste BREEAM-score voor Vreugdenhil Dairy Foods in Nijkerk

Vreugdenhil Dairy Foods opende in 2016 een nieuw hoofdkantoor in Nijkerk. De intensieve samenwerking met alle bouwpartners, waaronder JVZ als hoofdconstructeur, resulteerde in het hoogst haalbare BREEAM Outstanding certificaat.

Maas Architecten ontwierp het driehoekige gebouw. Rondom een indrukwekkende centrale ontvangstruimte, in de vorm van een atrium, bevinden zich alle functionele programmaonderdelen in het gebouw. Het kantoor biedt ruimte voor werkplekken, ontmoetings- en vergaderplekken, een restaurant, ontvangstruimte en ondersteunende functies.

BREEAM

Vreugdenhil kreeg het BREEAM Outstanding certificaat omdat het voldoet aan strenge eisen op het gebied van duurzaam materiaalgebruik, een prettig werkklimaat en energiezuinigheid.

Over de constructieve aspecten bij de certificering zegt BREAAM-Expert Tom Linneman: “De constructie van het gebouw is zo opgezet dat elke verdieping vrij in te delen is. Ook is er rekening gehouden met een extra verdieping mocht dit in de toekomst nodig zijn. Op deze manier is Vreugdenhil maximaal flexibel en klaar voor groei. Daarnaast is er beton toegepast met gerecycled toeslagmateriaal.”

Constructief

Volgens JVZ-constructeur Emiel Gorkink is het project constructief bijzonder door de vele verspringende gevels en de driehoekige plattegrond van het gebouw met hierin een centrale driehoekige vide. Aan de lange zijde van de driehoek is in de buitengevel een verdiepingshoog vakwerk opgenomen die in de uitkragende liggers van de verdieping hangt. In de vide is een stalen trap opgehangen en er is een lange gebogen luie staaltrap geplaatst vanaf de begane grond.

Interieur

Het interieur is met dezelfde duurzame ambitie ontworpen door Studio Groen+Schild uit Deventer. Het ontwerp is tijdloos en natuurlijk en de toegepaste materialen hebben voor een groot deel een C2C-label.

Energiezuinig

Er liggen 170 zonnepanelen op het dak en hemelwater wordt opgevangen om de toiletten door te spoelen. Daarnaast beschikt het gebouw over een installatie voor warmte- & koudeopslag onder de grond. De zomerwarmte wordt benut om het pand ’s winters te verwarmen en de winterkou wordt gebruikt om het pand in de zomer te koelen.

Over Vreugdenhil

Vreugdenhil Dairy Foods is een van de grootste leveranciers ter wereld van melkpoeders en zuivelingrediënten voor de levensmiddelenindustrie.

In de media

Gerelateerde projecten

Hoofdkantoor Vreugdenhil Nijkerk

Nijkerk