Herbouw reuzentoren Donjon in Nijmegen gaat door

  • Datum 10 april 2017
  • Ontwerp en detaillering Van Roosmalen Van Gessel architecten
Herbouw reuzentoren Donjon in Nijmegen gaat door

Middenin het monumentale Valkhofpark in Nijmegen wordt de Donjon, de gezichtsbepalende historische reuzentoren, herbouwd. De stichting Donjon presenteerde in maart de plannen voor de Nijmeegse toren, die er in 2019 moet staan. JVZ is als hoofdconstructeur betrokken bij de realisatie. 

Het ontwerp en de detaillering is van Van Roosmalen Van Gessel architecten e.p. uit Delft. De bouwkundige uitwerking wordt verzorgd door RDM architecten te Nijmegen.

De Donjon bepaalde eeuwenlang het stadsbeeld van Nijmegen, maar werd in 1795 gesloopt. De nieuwe toren wordt negen verdiepingen hoog met bovenin een restaurant met uitzicht over de stad, de Waal en de uiterwaarden. Verder komen er o.a. expositieruimtes en een B&B. En helemaal onderin komt een informatiecentrum. Drie verdiepingen in de ruim veertig meter hoge toren worden met elkaar verbonden. Hier moeten bezoekers direct de beleving voelen van de historie en de architectuur.

De constructie

De toren wordt gebouwd met in het werk gestort beton en  een gevelbekleding van 11 centimeter tufsteen. De top van de donjon wordt uitgevoerd met gebakken kloostermoppen.

Bijzonder aan het dak is dat dit wordt gedragen door een staalconstructie die op vier kolommen leunt. De vier kolommen zijn onderdeel van vier portalen die tezamen, naast verticale afdracht, de stabiliteit van het dak in twee richtingen verzorgen. Omdat de kolommen stijf moeten zijn in twee richtingen zijn de kolommen voorzien van twee halve op weerszijden van het lijf gelaste H-profielen. Sterkte en stijfheid van de kolommen bij buiging is daardoor min of meer gelijk voor beide hoofdassen.

Huurders Donjon

Met het binnenhalen van genoeg huurders is de exploitatie van de toren nu gegarandeerd volgens Stef Cuppens, voorzitter van de stichting Donjon. Vastgoedontwikkelaar Haystack Corp uit Nijmegen neemt in samenwerking met Heineken en Sligro de exploitatie op zich.

De bouw van de toren kost een kleine 5 miljoen euro.

Illustratie © Jos Claassen

Foto: Jeroen de Groot