Fugro’s TechCentre behaalt LEED Platinum-certificering

  • Datum 07 februari 2017
  • LEED professional Royal HaskoningDHV
  • Aannemer Bouwbedrijf De Vries en Verburg
  • Architect en ontwerpers Hidde & Peeperkorn
  • Grootte 16.000 m2 kantoorruimte
Fugro’s TechCentre behaalt LEED Platinum-certificering

Het nieuwe TechCenter van Fugro in Nootdorp heeft afgelopen jaar het hoogst haalbare LEED® Platinum certificaat ontvangen. JVZ was als hoofdconstructeur betrokken bij de totstandkoming van het gebouw.

Hidde & Peeperkorn, ontwerpers en architecten, ontwierpen het plan voor het meest duurzame R&D-gebouw in Nederland. De bouw was in handen van Bouwbedrijf De Vries en Verburg.

Het TechCenter is de nieuwe onderzoeksfaciliteit van Fugro en biedt met een oppervlak van meer dan 16.000 m2 ruimte aan kantoren, werkplaatsen en laboratoria. Het state-of-the-art ‘groene’ gebouw heeft o.a. 275 zonnepanelen op het dak, thermische muren en een grijswatersysteem. Het gebouw bestaat voor 35% uit gerecyclede materialen.

Het uit vijf lagen bestaande kantoor is zo ontworpen dat het lijkt alsof het zweeft boven de eerste verdieping.  “Dit is bewerkstelligd door de dragende betongevel ter hoogte van de eerste verdieping naar binnen te laten verspringen met een slimme overdrachtsconstructie in de vloer. Hierdoor kon de gevel van de onderste bouwlaag bijna geheel in glas worden uitgevoerd”, vertelt JVZ-projectleider Arjan Strobos.

De werkplaats is opgebouwd uit een staalconstructie, in de werkplaats bevinden zich 4 kraanbanen met een maximale capaciteit van 16 ton. Het kantoor en laboratorium heeft een betonnen casco.  “We hebben een variantenstudie gedaan voor de ter plaatse gestorte betonvloeren van de begane grond. Met als doel een zo economisch en efficiënt mogelijke combinatie van vloerdikte, wapening, betonkwaliteit en hoeveelheid vibropalen vast te stellen”, aldus Strobos.

Hemelwater wordt opgevangen en opgeslagen in een kelder van 130 m3 en dient als industrieel water, als opslag voor de sprinklerinstallatie en als spoelwater voor de toiletten. Hiermee wordt een waterbesparing van zo’n 1.080 m3 gerealiseerd. Op het terrein staan diverse laadpalen voor elektrische auto’s. Het groen is te vinden op de mos-sedumdaken en op de gevels (1.000 m2).

Economische constructie

Arjan Strobos: “Doordat JVZ vanaf het allereerste schetsontwerp bij het project was betrokken, kon de draagconstructie optimaal geïntegreerd worden met alle andere disciplines. Zo ging de constructieve dimensionering in synergie met het bouwkundig, bouwfysisch en installatietechnische ontwerp.  Dit bevorderde de onderlinge samenwerking en proactieve afstemming met zowel het bouwteam als de opdrachtgever. Het resultaat was niet alleen een zeer economische constructie, maar een kwalitatief hoogwaardig geheel dat ruim binnen beschikbare budget en planning gebouwd kon worden. Met een zeer tevreden opdrachtgever over het eindresultaat.”

LEED

Fugro opereert over de hele wereld en voor de duurzaamheidscertificering is daarom gekozen voor de internationale LEED-methodiek. Royal HaskoningDHV begeleidde het project als geaccrediteerde LEED-professional. Om aan de certificeringseisen te voldoen, moest tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase aan verschillende criteria worden voldaan. De locatie van de nieuwbouw, het efficiënt gebruik van water, de energie en sfeer van het gebouw, de materialen en middelen en de kwaliteit van het binnenmilieu speelden hierbij een rol. Vooral het verminderen van de uitstoot van chemische stoffen in het laboratorium was een complex vraagstuk in het certificeringstraject. “In het ontwerp zijn letterlijk alle componenten tegen het licht gehouden en samen met Royal HaskoningDHV op duurzaamheid beoordeeld. Een intensief proces maar met een hoogstaand resultaat”, aldus Roeland van der Hidde, mede-architect van het TechCenter.

Alleen de top 5% van LEED-gecertificeerde projecten haalt het niveau Platinum. Hiermee behoort het TechCenter tot de top van de duurzaamste projecten in de wereld.

 

Gerelateerde projecten

Fugro TechCenter Nootdorp

Nootdorp