Eerste energieneutrale distributiecentrum in Overijssel

  • Datum 14 februari 2017
Eerste energieneutrale distributiecentrum in Overijssel
Expertises Bedrijfsruimten

Aan de Stegge Twello start volgende maand voor Van Dijk Groothandel in Kampen met de bouw van het eerste energieneutrale distributiecentrum van Overijssel. Het Kampense Sec.architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp en JVZ voor de hoofdconstructie.

Het distributiecentrum wordt volledig energieneutraal (EPG=0) en is daarmee voor de energievoorziening volledig zelfvoorzienend. De energie voor verwarming en koeling wordt duurzaam opgewekt door een luchtwarmtepomp en zonnepanelen. Daarnaast wordt een scala aan maatregelen toegepast zoals ledverlichting en veegpulsschakelingen en wordt al het hemelwater geïnfiltreerd. De verwachting is dat alle maatregelen een terugverdientijd hebben van negen jaar.

Het distributiecentrum van Van Dijk beslaat zo’n 2.250 m2 magazijn, circa 70m2 kantoorruimte en een laadkuil met 4 laad- en losdocks. Voor de opslag is voorzien in een capaciteit van een kleine 3000 palletplaatsen. Om flexibel te kunnen leveren wordt één dock uitgevoerd als combidock, waardoor zowel vrachtwagens als bestelbussen gebruik kunnen maken van dit dock.