Eerste duurzame slachterij Hutten en Zonen in Europa

  • Datum 16 februari 2017
Eerste duurzame slachterij Hutten en Zonen in Europa

Alweer twee jaar geleden behaalde Hutten en Zonen in Heeten als eerste slachterij voor hun nieuwe locatie het BREEAM-certificaat Excellent. Aan de Stegge Twello heeft, in samenwerking met o.a. JVZ als hoofdconstructeur, deze efficiënte en hypermoderne productielocatie gerealiseerd.

Bessels Architecten en Ingenieurs uit Twello is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwbouw met een totale vloeroppervlakte van 4.000 m2 onderverdeeld in een stal, washal, slachtlijn, krattenwas, koelcellen, verwerkingsruimten en kantoor- en kleedruimten.

De energie en warmte worden voor een groot deel door eigen installaties opgewekt. Ook wordt er gebruikgemaakt van de lichaamswarmte van de pas geslachte dieren.

De constructie

JVZ-projectleider Marco Moerman: “Het gebouw is opgebouwd in een staalconstructie. De slachtlijn is op de verdieping geplaatst en daar is deels een voorgespannen breedplaatvloer als verdiepingsvloer toegepast. In deze vloer bevinden zich grote sparingen voor de afvoer van restproducten naar de onderliggende containers, waardoor er geen transportbaan nodig was.”

“De hoofdentree is een op zichzelf staande constructie opgebouwd uit gebogen stalen spanten met een staaldak waarin het trappenhuis is ondergebracht. Doordat het vluchttrappenhuis een apart compartiment is, geldt er geen brandeis voor de rest van het gebouw,” aldus Moerman.

BIM

Het hele project is door middel van BIM geëngineerd. Door alle partijen vanaf het begin in een 3D-model te laten werken zijn vooraf de specifieke aandachtspunten goed onderkent.

Projectleider Jan van Limburg van bouwbedrijf Aan de Stegge Twello over het BIM-proces: “We hebben met zeker vijftien partijen in het BIM-model gewerkt. Daardoor kunnen we redelijk gestructureerd werken. Dat moet ook wel, omdat er met ongeveer tachtig man tegelijk op een heel compacte bouwplaats werd gewerkt. Om alle werkzaamheden zoveel mogelijk te stroomlijnen, is lean planning een noodzaak. Voor ons als aannemer was dat een van de grootste uitdagingen bij dit project.”

Over Hutten

Hutten en Zonen is gespecialiseerd in de slacht, verwerking en export van kwalitatief hoogwaardig rundvlees. Het familiebedrijf staat al ruim tachtig jaar garant voor vakmanschap op het gebied van verse rundvleesproducten.

Gerelateerde projecten

Slachterij Hutten Heeten

Heeten