BREEAM Excellent-score voor Enexis-kantoor in Zwolle

  • Datum 07 februari 2017
  • Grootte 5.600 m2 kantoorruimte
BREEAM Excellent-score voor Enexis-kantoor in Zwolle

De renovatie van het bovenregionaal Enexis-kantoor met nieuwbouw in Zwolle door bouwcombinatie Trebbe/Van Wijnen is eind 2016 officieel geopend. JVZ is hoofdconstructeur van dit door het Zwolse Sacon ontworpen plan. Het gebouw behoort tot de topklasse van duurzame gebouwen door toekenning van de BREEAM-score Excellent. De 5.600 m2 kantoorruimte en nieuwbouw bestaat uit twee bouwlagen met in totaal zo’n 350 werkplekken. Het gebruik van planten en struiken in het gebouw bevordert een gezond binnenklimaat. Het bestaande casco is behouden gebleven en de nieuwe gevel en de technische installaties zorgen voor een laag energieverbruik middels zonnepanelen en een warmte-koudeopslag.

Alleen de bestaande constructie boven de tweede verdieping is geheel gesloopt. De nieuwe dakopbouw is uitgevoerd in een geschoorde staalconstructie met stalen dakplaten. Er is rekening gehouden met een extra zware belasting van het dak door de zonnepanelen en de leidingen onder tegen het dak.

Duurzaamheidsaspecten constructie

JVZ-projectleider Arjan Strobos: “Het bestaande betonskelet van gebouw E is vrijwel volledig gehandhaafd. Er is gewerkt met lichte en recyclebare bouwmaterialen, zoals houtskeletbouw, staal en kanaalplaatvloeren, wat de milieubelasting ten goede komt. In het nieuwe beton is ook een deel puingranulaat gebruikt vanuit het gesloopte gebouw G.”

Energiebesparing

Voor dit kantoor is maar zo’n 30% energie nodig in vergelijking met gangbare kantoren. De zeer goed geïsoleerde gevel draagt daaraan bij. Als de zon hoog staat in de zomer zorgen de diepe negges in de gevel voor een natuurlijke zonwering en is er weinig extra koeling nodig.

Impressie