Bijzonder buitenhuis in het Groene Hart van Holland

  • Datum 17 oktober 2016
Bijzonder buitenhuis in het Groene Hart van Holland

Momenteel wordt er op een prachtige plek een bijzonder buitenhuis gerealiseerd voor een particuliere opdrachtgever. Het ontwerp is van Mirck Architecture in Amsterdam en kwam in nauwe samenwerking met JVZ als constructeur tot stand. “Vanwege de complexe vorm, de vele glasgevels, de lichtstraat en beperkte mogelijkheid om stabiliteitsverbanden te plaatsen heb ik besloten de constructie driedimensionaal door te rekenen”, aldus JVZ-projectleider Arjan Strobos, “en dit heeft een mooi strak resultaat opgeleverd.”

Strobos over de totstandkoming en nauwe samenwerking met Mirck Architecture. “Sander Mirck en ik zijn in 1997 samen in Delft afgestudeerd op een woonwolkenkrabber in New York, waarmee we indertijd een prijsvraag wonnen. Begin 2014 vroeg hij of ik wilde meewerken aan deze uitdagende woning met hoog ambitieniveau. Een week later zaten we samen de eerste constructieve ontwerpen te schetsen.”

Volledig binnendijks

Op de locatie stond oorspronkelijk al een buitendijks huis. De nieuwe woning komt in verband met de kelder volledig binnendijks te staan. In overleg met het Waterschap is de dijk voor een deel omgelegd met behulp van nieuwe damwanden en stalen buispalen. Het vergunningsproces hiervoor heeft ruim anderhalf jaar geduurd, stelt Strobos. “De nieuwe dijk staat volledig los van de nieuwe woning, wat de ontwerpvrijheid ten goede is gekomen.”

De woning heeft een enkelvoudige kap, is volledig onderkelderd en heeft een volume van 650 m3 bovengronds. De kap van de woning wordt gedragen door een geschoorde staalconstructie, het gesloten deel gecombineerd met een houten balklaag en underlayment, en afgewerkt met Cortenstaal. Rondom de kap ‘zweeft’ een zeer slanke luifel die uitmondt in een strak vormgegeven punt. De gevels bestaan grotendeels uit houtskeletbouw en glazen puien.

Uitzicht

Voor de opdrachtgever was het uitzicht en de positionering van de woning in het omliggende landschap uitermate belangrijk. Tuinarchitect Piet Oudolf tekende voor het ontwerp van de grote tuin rondom het huis.

Gerelateerde projecten

Nieuwbouw Buitenhuis