In de decembereditie van Bouwen in het Oosten is een artikel gepubliceerd over het constructieve ontwerp door JVZ voor de Bibliotheek Deventer: ‘Complexe constructie op bestaande kelder’.

De engineering van het stalen skelet van de bibliotheek en het hergebruik van de kelder bleek een forse uitdaging voor projectleider ing. Marco Moerman en constructeur ing. Emiel Gorkink.

Eerstgenoemde is vanaf het allereerste uur bij het project betrokken geweest, ook toen er nog sprake was van behoud van de bovenbouw van de voormalige SNS Bank. Maar uiteindelijk bleek de indeling van de bibliotheek niet te passen in de fijnmazige kolomstructuur van het bankgebouw.

Dus werd de bovenbouw gesloopt, maar de kelder moest grotendeels behouden blijven voor de opslag van het boekenarchief, een fietsenstalling, een auditorium en tv -en radiostations van de lokale omroep.

Geen constructiegegevens van de kelder

JVZ Ingenieurs is al jarenlang betrokken bij de transformatie van het voormalige bankgebouw aan de Stromarkt. Het was daarom niet zo vreemd dat opdrachtgever NV Maatschappelijk Vastgoed het lokaal gevestigde ingenieursbureau selecteerde voor het ontwerp en de engineering van de draagconstructie en het behoud van de kelder. De speurtocht naar constructieve gegevens van de kelder leverde helaas niks op. “We wisten niet hoeveel wapening er in de fundering en draagconstructie van de kelder zat en van welke sterkteberekeningen de toenmalige constructeur is uitgegaan. Om te controleren of het gebouw niet op palen was gefundeerd, hebben we een magnometersondering uitgevoerd. “We gingen ervan uit dat de kelder op staal was gefundeerd en dat klopte met de meting. Toen hadden we in elk geval een aanknopingspunt”, aldus Marco Moerman.

Lees het volledige artikel in Bouwen in het Oosten (december 2017)

 

Bibliotheek-Deventer-JVZ

Gerelateerde projecten

Openbare bibliotheek Deventer

Deventer