De jury van de Architectuurprijs Nijmegen 2017 kende 29 januari een eervolle vermelding toe aan de Kloostertuin Brakkenstein, naar een ontwerp van diederendirrix (Eindhoven), EVA architecten en Kees Tolk Ontwerp en JVZ als hoofdconstructeur. De opdracht is van De Nederlandse Provincie Der Paters Jezuïeten. De jury: “Het project straalt rust uit, is geestrijk en poëtisch. Op alle niveaus is het project excellent. Alles klopt hier, van opdrachtgever tot uitvoering lijkt hier alles goed gegaan. Ook de verbinding met de omliggende buurt is door de fraaie, uitnodigende opzet versterkt. Daar hebben de Paters Jezuïeten moed getoond: er is prachtige publieke ruimte aan Nijmegen toegevoegd.” Het gerenoveerde gebouw van Tandheelkunde, Radboudumc won de Architectuurprijs Nijmegen 2017.

De jury over Kloostertuin Brakkenstein:

“Wat een fraai geheel. De aangebrachte spreuk ‘Ut Omnes Unum Sint’ (vertaald: dat zij allen één mogen zijn) is zo treffend voor dit project. Het project straalt rust uit, is geestrijk en poëtisch. Op  alle niveaus is het project excellent. Alles klopt hier, van opdrachtgever tot uitvoering  lijkt hier  alles goed gegaan. Ook de verbinding met de omliggende buurt is door de fraaie, uitnodigende  opzet versterkt.  Daar hebben de Paters Jezuïeten moed getoond: er is prachtige publieke ruimte  aan Nijmegen toegevoegd. Qua excellentie van het vak blinkt dit project uit, iets om als collega-architect jaloers op te zijn en dat is altijd een goed teken.

Het is zeer prettig om hier te zijn en zo zullen de gebruikers het ook zeker ervaren. Om te  ervaren dat hier iets bijzonders gebeurt moet je wel het complex inlopen, pas dan voel je de poëzie van de plek. Aan wie er net arriveert en alleen de entree vanaf de straatzijde aan de  Heyendaalseweg bekijkt, zou de schitterende ruimte zomaar voorbij kunnen gaan. De jury is erg  te spreken over de openheid van het project. De Drukkerij springt eruit, het behoud van het oude  gedeelte en de nieuwe toevoeging is ongelooflijk knap uitgevoerd. Het project heeft een sterk  Nijmeegs karakter want het past erg goed bij de Nijmeegse identiteit. De integratie van de  stedenbouw en architectuur met de kunst en tuin vormen een perfecte harmonie.”

Lees meer over de Architectuurprijs Nijmegen 2017 en de genomineerden

Gerelateerde projecten

Hofgebouw Kloostertuin Brakkenstein Nijmegen

Nijmegen